image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche van Literaire Activiteiten Zwolle (LAZ) die op 29 september 1999 de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts uitnodigde in de Zwolse schouwburg Odeon.
Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) is een Vlaams auteur. Kristien Hemmerechts (officieel wordt haar voornaam gespeld als Christien) is de dochter van Karel Hemmerechts (1925-2007), die journalist en jarenlang directeur informatie bij de VRT was. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Universiteit Antwerpen) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.
Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9. Haar eerste novelle was Een zuil van zout uit 1987, waarvoor zij meteen de Prijs van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaamse driejaarlijkse Staatsprijs voor proza. Vanuit Nederland volgden in 1993 een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen en de eerste Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre. In 1998 verscheen Taal zonder mij, een autobiografisch essay over Hemmerechts' in 1997 overleden echtgenoot, de bekende Vlaamse dichter Herman de Coninck. In 2007 werd zij genomineerd voor de Anna Bijnsprijs voor De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze.
Een nieuwe roman in 2014 van Hemmerechts draagt als titel De vrouw die de honden eten gaf. Het is verwijzing naar een opmerkelijke handeling van Michelle Martin. Toen Dutroux in de gevangenis zat, ging Martin naar zijn huis om de honden te voeren. In de kelder lagen toen nog Julie en Melissa. Martin deed niets en, zo schrijft het Belgische tijdschrift HUMO, ?liet ze in de kelder creperen?
Trefwoord:Schrijvers, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:1999
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{F11480E9-0EC8-49B4-9291-DFBBEA4264B9}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel