image/svg+xml

Electronic warfare in action ;

Electronic warfare in action ;

Omschrijving:In deze instructiefilm van de Britse Marine wordt getoond hoe de positie van vijandelijke vliegtuigen kan worden bepaald indien zij de radar storen.

- Tekst: An instructional film produced for the Royal Navy by Stewart Hardy Films Ltd.

- Tekst: EW (Electronic Warfare = electronische oorlogsvoering) in the AIO (Action Information Organization) 1965

- Tekst: Part 1: Spoke triangulation (Spoke = spaak slaat op een radarscherm, dat als het ware in spaken is verdeeld. Triangulation = driehoeksmeting)

- Bij beelden van radarbeeldschermen, radarantennes, ed. wordt gesteld dat de explosie van elektronica de AIO van nieuwe bronnen van inlichtingen heeft voorzien. In het algemeen gesproken zijn het er drie:

- * vijandelijke stoorzenders (hierbij wordt een gestoord radarbeeld getoond)

- * vijandelijke draadloze communicatie van allerlei types (gesproken, morse, etc.)

- * vijandelijke radarstraling

- In een simpel schema wordt aangegeven dat de bronnen van elektronische oorlogsvoering ingedeeld kunnen worden als stoorzenders (waarbij de vijand opzettelijk onze straling verstoort) en straling voor het eigen vijandelijk gebruik (onderlinge communicatie en radar).

- Eerst worden stoorzenders beschouwd.

- In de operatiekamer heeft iemand als taak het storen van de radar in de gaten te houden. Als hij een stoorsignalen opmerkt, dan heeft dat de vorm van een spaak. De waarnemer dient de richting en de tijd van de waarneming vast te stellen. Deze gegevens tekent hij in op een grafiek van afstand versus tijd.

- In een smaldeel zijn er meerdere schepen met zo'n waarnemer (letterlijk: spoke reporter). Een van de schepen - meestal het vliegdekschip - leidt de elektronische oorlogsvoering (is het EWCS =EW Control Ship). De waarnemers op de andere schepen rapporteren naar dit schip.

- Wat wordt er gerapporteerd ? Ten eerste de gestoorde radar. Stel dat die van het type 965 is. wordt dit als Victor gerapporteerd.

- Ten tweede wordt met een kleurcode gerapporteerd hoe ernstig de storing is. Blauw betekent dat het hele scherm gestoord is. Als er wel echo's door de storing heen te zien zijn, wordt dat als roze gerapporteerd. Rood betekent dat er alleen een sector gestoord is. Als er daar doorheen nog echo's te zien zijn, wordt dat met amber aangeduid. Als er geen sprake is van storing, maar toch om een rapport wordt gevraagd, is de kleurcode groen.

- Ten derde: de richting van de storing, bijvoorbeeld 345 graden.

- De informatie heeft dus de vorm: Gadget Victor, Amber, Spoke, 345.

- Daar wordt door het uitzendende schip nog een viercijferig nummer (uit een aan dat schip toegekend blok) aan toegevoegd, bijvoorbeeld 4320.

- Aan boord van het ECWS schip worden de ontvangen gegevens ingetekend in een grafiek van richting versus tijd door de BRB plotter (BRB = Bearing Record Board). Bij elk waarnemingspunt wordt de codeletter van de gestoorde radar en de code van het waarnemende schip geschreven. Ook wordt de viercijferige code erbij geschreven.

- Het ECWS schip bevestigt daarna de ontvangst.

- De waarnemers op de andere schepen hebben de berichten gehoord. Voor zover de stoorzenders nog niet door de andere waarnemers is opgemerkt, schakelen ze over naar de juiste frequentie.

- Ook een ander schip van het smaldeel heeft een stoorzender opgemerkt en meldt dit aan het EWCS schip.

- De vraag is of het dezelfde stoorzender betreft. Dit wordt beoordeeld door een marineman die naast de BRB plotter zit. Hij zet de gegevens van beide schepen in een "spaak grafiek" en krijgt zo een ruwe schatting van de afstand tot de stoorzender. Omdat het resultaat redelijk lijkt, wordt geconcludeerd dat het inderdaad dezelfde stoorzender betreft en krijgt deze de viercijferige code van de eerste melding. Aan de andere schepen wordt gemeld dat deze code moet worden gebruikt.

- De
Trefwoord:Marine, Oorlogsschepen, Communicatie, Radar, Gevechtsvliegtuigen, Documentaire films, Elektronica, Defensie;
Datum:00-00-1965
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{B98BDE33-6467-4DEB-B6AD-3B508CBA0F21}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel