image/svg+xml

Dreissig Kriegsartikel fur das deutsche Volk vond Dr. Goebbels ;

Dreissig Kriegsartikel fur das deutsche Volk vond Dr. Goebbels ;

Omschrijving:Macaber oorlogspropaganda affiche van Dr. Goebbels waarop hij zijn ''Dreissig Kriegsartikel fur das deutsche Volk'' uiteenzette. Waarschijnlijk was het vooral bedoeld voor het Duitse volk in der Heimat want de tekst was geheel in het Duits opgesteld.

Paul Joseph Goebbels (Rheydt, 29 oktober 1897 - Berlijn, 1 mei 1945) was een Duits politicus en publicist. Hij was de minister van propaganda in nazi-Duitsland.

Het affiche werd gedrukt vanaf 1943. Wellicht hield het verband met "de totale oorlog" die hij in datzelfde jaar uitriep.

Vanaf 1942, toen het duidelijk was dat een snelle overwinning aan het oostfront er niet meer inzat en ook niet tegen de westelijke geallieerden, doordat Hitler zelfs Amerika de oorlog had verklaard, vervreemdde Goebbels van Hitler. Als minister van volksvoorlichting waren zijn kwaliteiten evenwel onmiskenbaar, de aard van het regime dat hij diende in aanmerking genomen. Op 18 februari 1943, vlak na de catastrofe van Stalingrad, hield hij in het Berlijnse Sportpalast een geëxalteerde rede, waarin hij de Duitse bevolking de retorisch bedoelde vraag voorhield of het de totale oorlog wilde ("Wollt ihr den totalen Krieg?"). Dit was een duidelijk andere boodschap dan voorheen, die erop neer kwam dat er kanonnen én boter geproduceerd konden worden. Toen de kansen voor de Duitsers waren gekeerd, was zijn rol als propagandist goeddeels uitgespeeld en werd hij benoemd tot Rijksgevolmachtigde voor de totale oorlog. Goebbels had een groot aandeel in het verijdelen van het Complot van 20 juli 1944 en werd vervolgens weer Hitlers trouwste bondgenoot.
Trefwoord:Oorlogspropaganda, Algemeen bestuur en politiek;, Maatschappelijk leven;
Datum:1943
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:1672-1244 AF002280
Bestandstype:Affiche
Identifier:{2B017EDF-656B-4CD5-AC56-9422A3463FF2}
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel