image/svg+xml

Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daarvan in het dagelijks leven.
0:00:33Tekst: Multifilm, Haarlem
0:00:58Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven
0:01:03Beelden uit Amsterdam
0:01:27Een man laat een zoute haring in de mond glijden.
0:01:31Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.
0:01:33Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.
0:01:41Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".
0:01:54Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.
0:02:09Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.
0:02:13Beelden van houten boortorens.
0:02:17Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.
0:02:22Lucht- en andere opnames van de fabriek in Hengelo.
0:02:53In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.
0:03:31Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.
0:04:03Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.
0:04:13Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.
0:04:27Men pomp water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....
0:04:50en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.
0:05:54Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.
0:06:17Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.
0:06:37Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.
0:06:55De ontwikkeling van wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne, 00-00-1939 - 00-

Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daarvan in het dagelijks leven.
0:00:33Tekst: Multifilm, Haarlem
0:00:58Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven
0:01:03Beelden uit Amsterdam
0:01:27Een man laat een zoute haring in de mond glijden.
0:01:31Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.
0:01:33Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.
0:01:41Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".
0:01:54Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.
0:02:09Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.
0:02:13Beelden van houten boortorens.
0:02:17Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.
0:02:22Lucht- en andere opnames van de fabriek in Hengelo.
0:02:53In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.
0:03:31Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.
0:04:03Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.
0:04:13Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.
0:04:27Men pomp water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....
0:04:50en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.
0:05:54Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.
0:06:17Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.
0:06:37Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.
0:06:55De ontwikkeling van wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne, 00-00-1939 - 00-

Omschrijving:Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daarvan in het dagelijks leven.
0:00:33Tekst: Multifilm, Haarlem
0:00:58Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven
0:01:03Beelden uit Amsterdam
0:01:27Een man laat een zoute haring in de mond glijden.
0:01:31Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.
0:01:33Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.
0:01:41Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".
0:01:54Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.
0:02:09Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.
0:02:13Beelden van houten boortorens.
0:02:17Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.
0:02:22Lucht- en andere opnames van de fabriek in Hengelo.
0:02:53In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.
0:03:31Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.
0:04:03Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.
0:04:13Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.
0:04:27Men pomp water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....
0:04:50en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.
0:05:54Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.
0:06:17Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.
0:06:37Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.
0:06:55De ontwikkeling van wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne vacuüminstallaties.
0:07:16Het volgens de oude methode gemaakte pannenzout bestaat uit grove kristallen; het vacuümzout bestaat uit kleine kristallen van uniforme grootte.
0:07:44Het uitkristalliseren van zout uit de pekel is onder de lichtmicroscoop te zien.
0:07:58De vacuüminstallatie bestaat uit drie trechtervormige kookpannen.
0:08:10Een schema toont dat de pekel in alle drie kookpannen stroomt. De eerste pan wordt verwarmd met afgewerkte stoom uit de elektrische centrale.
0:08:35De stoom die door het koken van de pekel vrij komt, wordt naar de tweede kookpan geleid.
0:08:40Die stoom is niet heet genoeg om de pekel in de tweede kookpan bij atmosferische druk tot koken te brengen. Daarom zuigt men de lucht deels weg, waardoor het kookpunt daalt.
0:08:55De stoom uit de tweede kookpan wordt weer gebruikt om de derde kookpan te verhitten. Die wordt door een luchtpomp geheel luchtledig gezogen.
0:09:22Door de verdamping van water kristalliseert het zout uit. Het verzamelt zich onderin de trechters. Het mengsel van pekel en zout gaat naar een snel draaiende centrifuge. De pekel wordt door kleine gaatjes naar buiten geslingerd; het zout blijft achter.
0:09:45Van de buitenkant is van dit proces weinig te zien.
0:10:57Na het stil zetten van de centrifuge wordt de bodem eruit gelicht en wordt het zout door een man met een schop los gestoken.
0:11:26Het zout valt op een transportband en gaat naar een droogtrommel.
0:12:30Zout voor industriële doeleinden wordt automatisch gewogen. De accijns wordt terug betaald.
0:12:43Een zeefinstallatie sorteert het zout op korrelgrootte.
0:13:04Dan gaat het zout voorlopig naar de silo's.
0:13:22De aflevering geschiedt op verschillende manieren, bijvoorbeeld los gestort in binnenschepen.
0:13:39Ook wordt afgeleverd in zakken, die eerst in de eigen drukkerij bedrukt worden.
0:14:53De zakken worden dicht genaaid en ?.
0:15:39worden in spoorwagons
Trefwoord:Reclame, Zout, Industrieën, Documentaire films, Nijverheid, handel en diensten
Datum:00-00-1939 - 00-00-1950
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Relatie:https://proxy.archieven.nl/download/141/92978D278E524127842A89A6C215C98B, https://proxy.archieven.nl/thumb/141/92978D278E524127842A89A6C215C98B
Auteur:(Hugo) de Groot; (Jo) de Haas;
Identifier:{92978D27-8E52-4127-842A-89A6C215C98B}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Hengelo, [geen straatnaam] Boekelo, [geen straatnaam] Amsterdam (NH), [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel