image/svg+xml

DENEKAMP, R.K. st. Nicolaaskerk;

DENEKAMP, R.K. st. Nicolaaskerk;

Omschrijving:De RK St. Nicolaaskerk vanuit het zuiden. Het oudste deel dateert uit de 13e eeuw, de toren is rond 1500 gebouwd. Na de Reformatie ging de kerk in handen van de protestanten over. Koning Lodewijk Napoleon wees haar echter in 1809 toe aan de rooms-katholieke gemeente, die veel groter was.
Het koor werd na teruggave van de kerk aan de katholieken gesloopt en vervangen door een transept en nieuw koor. Dit 19e-eeuwse deel werd rond 1911 vervangen, toen de kerk volgens plannen van Wolter te Riele sterk werd vergroot. Vier generaties van de familie Nicolas hebben gebrandschilderde ramen in de kerk gemaakt.
De beeldengroep Drie Zusters, bij de Nicolaaskerk aan het Nicolaasplein, is in 1982 geplaatst, als eerbetoon aan de zusters Franciscanessen van het St. Nicolaasklooster in Noord Deurningen. Deze hebben zich sinds 1875 ingezet voor de ziekenverpleging, de zorg voor de onbehuisden, de bejaardenzorg en het onderwijs in deze streek. Het klooster werd gesticht op de verlaten havezate 't Huis Noord Deurningen, door zusters uit het Duitse Thuïne. Het monument is vervaardigd door de Hengelose beeldhouwer Martin Stolk. Het opschrift luidt 'Zij kwamen om te dienen'.
Trefwoord:Religie, Standbeelden, Kerkgebouwen, Ansichtkaarten
Datum:00-00-1982 - 00-00-1990
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Ancards
Bestandstype:Prentbriefkaart
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{D35D89E1-4C66-4AA4-AA9E-E4D3484C6CB3}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Denekamp, Kerkplein 1
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel