image/svg+xml

De winning en toepassing van keukenzout van de Nederlandse Zoutindustrie

0:00:00 In een houten boortorengebouw wordt met holle buizen een boorput geslagen.

0:02:30 Uit een holle buis worden grondmonsters gehaald.

0:03:00 Er worden leidingen aangesloten om water in de boorput te persen en om de pekel op te pompen.

0:03:48 In een schema van de productieput zijn de buizen en de verschillende bodemlagen te zien.

0:04:18 Er wordt een monster pekel uit de boorput genomen.

0:05:00 Een overzicht van de K.N.Z. fabrieksgebouwen in Hengelo.

0:05:24 In de fabriek staan verdampers met kokenede pekel.

0:06:14 Schematisch wordt geillustreerd dat in de trechtervormige verdamper onderin zoutkristallen worden gevormd.

0:06:29 De gevormde zoutkristallen gaan naar een centrifuge (schematisch).

0:06:38 Uit elke centrifuge wordt een monster genomen (werkelijkheid).

0:07:16 Het zout gaat via lopende banden van een centrifuge naar een droger/koeler (schematisch).

0:07:25 De droger/koeler in werkelijkheid.

0:07:49 Na het verlaten van de droger/koeler komt het zout op een lopende band.

0:08:18 Het zout wordt van de lopende band los in een loods gestort.

0:08:29 Met een grijper haalt een portalkraan zout uit de loods.

0:09:32 Het zout wordt in een machine verpakt in pakjes met het opschrift NeZo (Nederlandse Zoutindustrie, kennelijk nog niet Koninklijk)

0:10:27 De pakjes worden handmatig in dozen gestopt.

0:11:15 De dozen verdwijnen via een lopende band in het ruim van een binnenschip, gelegen aan de fabriekskade in het Twentekanaal., 00-00-1948

De winning en toepassing van keukenzout van de Nederlandse Zoutindustrie

0:00:00 In een houten boortorengebouw wordt met holle buizen een boorput geslagen.

0:02:30 Uit een holle buis worden grondmonsters gehaald.

0:03:00 Er worden leidingen aangesloten om water in de boorput te persen en om de pekel op te pompen.

0:03:48 In een schema van de productieput zijn de buizen en de verschillende bodemlagen te zien.

0:04:18 Er wordt een monster pekel uit de boorput genomen.

0:05:00 Een overzicht van de K.N.Z. fabrieksgebouwen in Hengelo.

0:05:24 In de fabriek staan verdampers met kokenede pekel.

0:06:14 Schematisch wordt geillustreerd dat in de trechtervormige verdamper onderin zoutkristallen worden gevormd.

0:06:29 De gevormde zoutkristallen gaan naar een centrifuge (schematisch).

0:06:38 Uit elke centrifuge wordt een monster genomen (werkelijkheid).

0:07:16 Het zout gaat via lopende banden van een centrifuge naar een droger/koeler (schematisch).

0:07:25 De droger/koeler in werkelijkheid.

0:07:49 Na het verlaten van de droger/koeler komt het zout op een lopende band.

0:08:18 Het zout wordt van de lopende band los in een loods gestort.

0:08:29 Met een grijper haalt een portalkraan zout uit de loods.

0:09:32 Het zout wordt in een machine verpakt in pakjes met het opschrift NeZo (Nederlandse Zoutindustrie, kennelijk nog niet Koninklijk)

0:10:27 De pakjes worden handmatig in dozen gestopt.

0:11:15 De dozen verdwijnen via een lopende band in het ruim van een binnenschip, gelegen aan de fabriekskade in het Twentekanaal., 00-00-1948

Omschrijving:De winning en toepassing van keukenzout van de Nederlandse Zoutindustrie

0:00:00 In een houten boortorengebouw wordt met holle buizen een boorput geslagen.

0:02:30 Uit een holle buis worden grondmonsters gehaald.

0:03:00 Er worden leidingen aangesloten om water in de boorput te persen en om de pekel op te pompen.

0:03:48 In een schema van de productieput zijn de buizen en de verschillende bodemlagen te zien.

0:04:18 Er wordt een monster pekel uit de boorput genomen.

0:05:00 Een overzicht van de K.N.Z. fabrieksgebouwen in Hengelo.

0:05:24 In de fabriek staan verdampers met kokenede pekel.

0:06:14 Schematisch wordt geillustreerd dat in de trechtervormige verdamper onderin zoutkristallen worden gevormd.

0:06:29 De gevormde zoutkristallen gaan naar een centrifuge (schematisch).

0:06:38 Uit elke centrifuge wordt een monster genomen (werkelijkheid).

0:07:16 Het zout gaat via lopende banden van een centrifuge naar een droger/koeler (schematisch).

0:07:25 De droger/koeler in werkelijkheid.

0:07:49 Na het verlaten van de droger/koeler komt het zout op een lopende band.

0:08:18 Het zout wordt van de lopende band los in een loods gestort.

0:08:29 Met een grijper haalt een portalkraan zout uit de loods.

0:09:32 Het zout wordt in een machine verpakt in pakjes met het opschrift NeZo (Nederlandse Zoutindustrie, kennelijk nog niet Koninklijk)

0:10:27 De pakjes worden handmatig in dozen gestopt.

0:11:15 De dozen verdwijnen via een lopende band in het ruim van een binnenschip, gelegen aan de fabriekskade in het Twentekanaal.
Trefwoord:Zout, Industrieën, Documentaire films, Nijverheid, handel en diensten
Datum:00-00-1948
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{DB777D0A-1888-4320-9545-6C6A242A0EFE}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel