image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Rams Woerthe

Een DVD over de villa en het park Rams Woerthe in Steenwijk



Het ontwerp is van A.L. van Gendt, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe gebouwd in Art Nouveau-stijl (oftewel Jugendstil) kwam in 1899 gereed. De opdrachtgever Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overlijdt hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wil er niet blijven wonen en verkoopt in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.



De gemeente Steenwijk vestigt er dan in 1919 het gemeentehuis in. Thans is de villa het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland met werkkamers voor burgemeester en wethouders. Tevens is het een trouwlocatie.



Rams Woerthe wordt omgeven door een 20 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel langs de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 verschillende soorten bomen een heesters te zien, onder andere beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Later is er nog een hertenkamp aangelegd. Ook is er in het park een theekoepel te vinden.



De voormalige villa staat in de top 100 van Nederlandse monumenten (cultureel erfgoed). In het interieur zijn monumentale jugendstil-wandschilderingen van Co Breman te zien. In de entree en het trappenhuis zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen van Adolf le Comte te bewonderen.



Trefwoord:Huizen, families en personen;
Datum:2010
Datum onzeker:Nee
Uitgever:Collectie Overijssel locatie Zwolle
Bestandstype:Film
Identifier:{D5F8B592-7262-4C15-8849-AA7998B30A01}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Steenwijk, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel