image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Lilakleurig affiche van de Vrijmetselaarsverenigingen in Zwolle getiteld "'Mannen van Goede Naam"' die verwees naar 200 jaar "'Vrijmetselarij in Zwolle"'. Naar aanleiding daarvan werd er op 24 maart t/m 20 mei 2002 een expositie georganiseerd in het stedelijk Museum in Zwolle.

Op het affiche staan o.a. "kleurenfoto's van de "'onvermijdelijke"' vrijmetselaarssymbolen de passer en de winkelhaak.

De vrijmetselarij of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. De leden worden vrijmetselaren, vrijmetselaars of (franc-)maçons genoemd. Het is het grootste geheim genootschap en is wereldwijd verspreid.

De voorgeschiedenis van de vrijmetselarij is speculatief. Bekend is de band met de oorspronkelijk Engelse en Schotse steenhouwersgilden die met afspraken en gebaren hun beroep afschermden. Diezelfde steenhouwers hanteerden reeds de verwijzing naar de tempel van Salomo of de ark van Noach. Later hebben mensen van buiten het beroep die gebruiken overgenomen en aangevuld met bijdragen uit het christendom, het jodendom en het soefisme. Slechts vanaf het begin van de 18e eeuw, en in elk geval vanaf 1717 kan enige objectiviteit in de geschiedenis van de vrijmetselarij worden geschetst. De band met middeleeuwse kathedraalbouwers en mystici is een mythe evenals die met de joodse kabbalah.
Trefwoord:Vrijmetselarij
Datum:2002
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{9C56E868-2A10-4771-B0B9-C5282AA0F3BD}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel