image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche van F.C. Zwolle dat op 21 februari 2004 thuis speelde tegen NEC in de eredivisie. Op het affiche is een kleurenfoto van omhelzende voetballers in FC Zwolle tenue.
PEC Zwolle is een Nederlandse profvoetbalclub uit het Overijsselse Zwolle. De club werd in 1910 opgericht als PEC. Sinds het seizoen 2012/13 komt de club uit in de Eredivisie, nadat het seizoen er voor het kampioenschap werd gevierd in de Eerste divisie. Ron Jans is de huidige hoofdtrainer, hij wordt hierin bij gestaan door Gert Peter de Gunst en René Hake. De thuisbasis van de voetbalclub is het IJsseldeltastadion. Vanaf het seizoen 2010/11 heeft PEC Zwolle ook een vrouwenelftal. Het team speelt in de Women's BeNe League.
Na een afwezigheid van dertien voetbalseizoenen was FC Zwolle vanaf het seizoen 2002/03 weer actief in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, de Eredivisie. Na vijf jaar lang gestrand te zijn in de nacompetitie wist FC Zwolle op 26 april 2002, onder leiding van Paul Krabbe, het kampioenschap veilig te stellen. Ondanks het succes van Paul Krabbe werd toch besloten om het eredivisie avontuur aan te gaan met een andere trainer. Peter Boeve volgde Paul Krabbe op als hoofdtrainer van FC Zwolle. FC Zwolle haalde dat seizoen een 16e plaats, waardoor nacompetitie moest worden gespeeld. In een poule met rivaal Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Helmond Sport kwam het op de laatste wedstrijd aan. Thuis tegen Helmond Sport werd een kwartier voor tijd een 0-1-achterstand omgebogen tot 4-1 winst waardoor ook in het seizoen 2003/04 Eredivisie kon worden gespeeld. Dat seizoen begon dramatisch; na zeven wedstrijden had FC Zwolle slechts één punt vergaard. Peter Boeve moest dan ook al snel het veld ruimen voor de nieuwe coach Hennie Spijkerman. Pas na de winterstop (slechts 7 punten) werd de inhaalrace ingezet. Na overwinningen op sc Heerenveen en AZ stond FC Zwolle met nog één speelronde te gaan op de 16e plek. Toch ging het in de laatste ronde mis. Uit bij Feyenoord werd met 7-1 verloren terwijl de concurrentie (Vitesse en FC Volendam) de volle winst behaalde. FC Zwolle degradeerde en probeerde een aantal seizoenen terug te keren naar het hoogste niveau van het betaalde voetbal in Nederland.
Op zaterdag 14 april 2012 is tijdens de kampioenshuldiging van de selectie bekendgemaakt dat FC Zwolle vanaf het seizoen 2012/2013 weer PEC Zwolle gaat heten. Het doel is om de banden met het verleden op intensieve wijze te accentueren en hierbij voort te bouwen op de roemruchte reputatie die PEC Zwolle in de jaren tachtig in de regio heeft ontwikkeld.
Trefwoord:Voetbalwedstrijden, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:2004
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{98A3FA42-0B6F-4898-879A-1519DC5C946C}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel