image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche ter gelegenheid van de 1e Nationale Verteldag die plaatsvond op 6 juni 2004. Een karavaan van vertellers trok 6 juni 2004 door Overijssel. De volgende locaties werden bezocht: Stedelijk Museum in Zwolle, Theater Bouwkunde in Deventer en de Tuinen van Twickel in Delden.
Theater Bouwkunde is een sfeervol theater in het oude centrum van Deventer. Het biedt gasten en artiesten een unieke theaterervaring. Bezoekers kunnen hier nog echt dicht op de artiesten zitten. Theater Bouwkunde brengt toonaangevende theater-, cabaret- en muziekproducties naar Deventer.
Twickel is een kasteel vlak bij Delden in de buurtschap Deldeneresch, in de provincie Overijssel en vormt het centrum van het gelijknamige landgoed.
De oudste vermelding van Twickel is in 1347, als Herman van Twickelo het huis Eysinck bij Delden koopt. Dit huis wordt het latere kasteel Twickel. Achtereenvolgens wordt Twickel bewoond door leden van de familie Van Twickelo (veertiende tot en met zestiende eeuw), Van Raesfelt (zestiende en zeventiende eeuw), Van Wassenaer Obdam (zeventiende tot en met achttiende eeuw) en Van Heeckeren van Wassenaer (negentiende en twintigste eeuw). De laatste eigenaresse heeft Twickel overgedaan aan een stichting, die nu nog de bezittingen beheert. Vandaag de dag wordt het kasteel bewoond door het gezin van Graaf Zu Castell Rüdenhausen. De graaf zelf overleed op 21 januari 2010.
De eigenaren van Twickel hebben diverse openbare functies bekleed zoals de functie van drost van Twente. Het bewaard gebleven archief van Twickel bevat daardoor niet alleen stukken die te maken hebben met het kasteel en de bewoners, maar ook stukken die te maken hebben met de Twentse geschiedenis. Vanwege die functies was Twickel ook regelmatig het toneel voor politieke onderhandelingen en officiële ontvangsten.
Trefwoord:Cultuur, Taalonderwijs, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:2004
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{668AA5AE-0624-4F92-AB9D-FD34503CCEBA}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel