image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Cremekleurig affiche in A-4 formaat van Jazz Club Zwolle waarop een optreden van de "'Handsome Harry Compagny Jumpblues"' werd aangekondigd. De band speelde in Grand Hotel Wientjes aan de Stationseg 7 in Zwolle op zaterdag 22 februari 2003.

The Handsome Harry Company heeft in zijn 13 jarige bestaan een bijzondere reputatie opgebouwd van een herkenbare, zeer onderhoudende groep die plezier paart aan een grote muzikaliteit en eigenheid. Het is een jive-band, met het accent op de swing, opgedist door een 'ritmesectie die het tempo voortstuwt maar net niet opjaagt, enkele messcherpe blazers en de mafste leadzanger van Nederland', zoals het Parool het ooit beschreef. Een traditionele jive groep is het echter niet. De band put uit een rijk verleden van zwarte swing, jive, rhythm and blues, latin en soul, maar speelt nagenoeg alleen maar eigen materiaal. Dat gaat verder, zowel in de breedte als in de diepte, dan bij de grote Jump 'n Jive voorbeelden zoals Louis Jordan en het orkest van Lucky Millender, zonder de aantrekkingskracht en het uitgelatene dat deze bijna vergeten helden typeert uit het oog te verliezen. Hoewel het verleden krachtig resoneert, is het een band van hier en nu, met stijlovergangen en combinaties die weer typisch 21ste-eeuws zijn.

Jump blues is een up-tempo blues meestal gespeeld door kleine groepen en met horens . Het was heel populair in de jaren 1940, en deze stijl was een voorloper van de komst van de rhythm and blues en rock and roll. Meer recent was er hernieuwde belangstelling voor de jump blues in de jaren 1990 als onderdeel van de swing revival.
Trefwoord:Muziek
Datum:2003
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{25FD1D38-7440-435A-B948-556E7E1FD116}
Bron:Collectie Overijssel
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel