image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche van de Zwolse vrijmetselarij die een lezing organiseerde over de "Da Vinci Code en Vrijmetselarij. Hebben ze met elkaar te maken?''. Datum: 19 oktober 2005 en locatie: Bloemendalstraat 11 in Zwolle. Spreker was Diederik van Rossum, Grootmeester van de Nederlandse Vrijmetselarij. Saillant detail is dat dit affiche is bekladderd door iemand die afwijzend stond tegenover Van Rossum en vrijmetselarij.
Sinds 1982 is Diederik van Rossum werkzaam in het psychosynthese onderwijs in binnen- en buitenland.
Van Rossem is directeur van het Instituut voor Psychosynthese en de Psychosynthese Adviesgroep. Hij volgde de opleiding Psychosynthese aan het Londens Instituut voor Psychosynthese en studeerde in 1977 af in de klinische en sociale psychologie aan de universiteit van Utrecht.
De Da Vinci Code (oorspr. Engelse titel: The Da Vinci Code) is een esoterische roman, een 'fact-fiction' verhaal, geschreven door de Amerikaan Dan Brown, en werd in 2003 gepubliceerd door Random House. In Nederland en België werd het boek uitgegeven door uitgeverij Luitingh. De Da Vinci Code was een wereldwijde bestseller: 60,5 miljoen exemplaren werden ervan verkocht. Het boek is in 44 talen vertaald. Ook in Nederland verkocht het boek goed: meer dan 400.000 exemplaren gingen al over de toonbank. Het boek ontving veel kritiek uit zowel christelijke als wetenschappelijke hoek, onder meer omdat Dan Brown schrijft dat de Kerk eeuwenlang het grootste geheim uit de geschiedenis verborgen heeft gehouden.
De vrijmetselarij of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. Haar leden worden vrijmetselaren (Engels: freemasons) of maçons genoemd. De vermoedelijke afkomst van deze benaming komt van het Franse woord frère-maçons (letterlijk: broeder-bouwer), wat in de Anglo-Saksische vrijmetselarij verbasterd werd tot freemason. De leden onderling spreken elkaar aan met broeder (of zuster indien in de gemengde of vrouwelijke vrijmetselarij). Het is het grootste genootschap met rituelen en is wereldwijd verspreid.
De Zwolse vrijmetselarij is gevestigd aan de Bloemendalstraat 11 en herbergt de drie Zwolse loges: Fides Mutua, In Vrijheid Gebonden en De Arbeidsvloer.
Trefwoord:Vrijmetselarij, Religie en levensbeschouwing;
Datum:2005
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{1CDBAEC1-561B-40C6-99CB-EEBE3CA92560}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, Bloemendalstraat 11
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel