image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Affiche van de galerie De Zwolse School dat een gezamelijke expositie van Joop Eikenaar, Joepe Bos, Jan Cremers en Evelyn Broere organiseerde. Locatie: Rhijnvis Feithlaan 54 en data: september 2005, iedere zaterdag en zondag. Op dit affiche is een stilleven van Joop Eikenaar afgebeeld.
De schilder Joop Eikenaar is voor Zwolle en omgeving geen onbekende. Niet alleen als kunstschilder, maar ook als restaurateur heeft hij naam gemaakt. Muurschilderingen in De Weeme en de Emanuelshuizen verraden zijn restauratieve hand.
Schilderen
In Bos' schilderijen is de Verbinding (vaak schakelvormen) tussen een zichtbare, aardse werkelijkheid en het mysterie van de sprituele wereld een belangrijk gegeven. Al schilderend creëert ze als het ware een atmosfeer waarbinnen ruimte, licht en beweging wordt opgeroepen, soms in combinatie met groot portret.
Jan A.G.P. Cremers is geboren en getogen Maastrichtenaar (1928). Hij was daar ooit huisarts, later in Apeldoorn en Zwolle ziekenhuis-directeur, gepensioneerd in 1990. Jan tekent en schetst al zijn hele leven, vanaf de 70er jaren wat fanatieker. Hij vond in 1984 in Jan van Merwijk te Zwolle (1921-1988) een leermeester die hem zeer inspireerde en verkreeg zo meer technische en artistieke vaardigheden.
Evelyn Broere (1947)studeerde in de jaren ?70 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Daarna volgde ze enige tijd teken- lessen bij Henk Schuring en vervolgens beeld- houwlessen bij Titus Leeser in Zwolle. Daarmee leek het pleit voorlopig beslecht: de wisselwerking met de steen nam haar geheel in beslag. Na ongeveer vijftien jaar als beeldhouwer te hebben gewerkt en geëxposeerd, won uit- eindelijk de fascinatie voor de verf. Na een opleiding in de beeldende therapie combineert zij nu deze twee beroepen: schilder en therapeut in de psychiatrie. Als schilder kreeg zij aanwijzingen van Hennie van der Vegt, maar is toch voornamelijk autodidact.
Trefwoord:Kunstenaars, Exposities, Kunstschilders, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:2005
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{1546EEE1-2AB6-44C7-AFB4-18B4844B03E5}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, Rhijnvis Feithlaan 54
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel