image/svg+xml

Detail Beeldbank HCO

Detail Beeldbank HCO

Omschrijving:Kleurijk affiche in bonte kleuren dat melding maakte van een optereden van de Surinaamse band Yakki Famiri op zaterdag 6 februari 1999 in de Zwolse popzaal Hedon. Locatie: Zamenhofsingel 7 in Zwolle. Het betrof hier traditionele Surinaamse dansmuziek Marron-Kasko.
Surinaamse groep uit Rotterdam, één van de populairste kaseko-formaties van Nederland.
Yakki Famirie wordt in 1987 in Rotterdam opgericht uit het kaseko-orkest Latinos uit Suriname. De groep, in deze periode onder leiding van componist/bandleider/saxofonist Theo Swanenberg, legt zich toe op aleke kaseko (een mix van aleke-muziek uit Oost-Suriname en kaseko uit de kuststrook), maar experimenteert ook gretig met latin en traditionele Surinaamse kawina (feestmuziek) en (Afro-Surinaamse) rituele winti. Het resultaat is strakke, opzwepende dansmuziek, met een hoofdrol voor de koperblazers, typische skratjie (bastrom)-ritmes en Afrikaanse vraag-antwoord zang in het Auccaans, één van de talen van de Marroons.
Kaseko is Surinaamse dansmuziek, voortgekomen uit de traditionele Surinaams-creoolse kawina-muziek, zoals die sinds begin 1900 door creoolse straatmuzikanten in Paramaribo wordt gespeeld.
Marrons van Suriname zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden zich in het oerwoud. Langs de rivieren bouwden ze een nieuw leven op met hun eigen cultuur, de Marroncultuur. Ook voerden zij guerrilla-oorlogen met de blanke kolonisten en planters, deels om benodigde goederen en wapens te verkrijgen, deels om lotgenoten te bevrijden.
Trefwoord:Muziek, Cultuur, sport en recreatie;
Datum:1999
Datum onzeker:Nee
Bestandstype:Affiche
Rechten:Zichtbaar op studiezaal
Identifier:{14595C50-6E74-4B1C-A22F-51214642AC7B}
Bron:Collectie Overijssel
Locaties:Zwolle, [geen straatnaam]
Collectie:Beeldbank Collectie Overijssel