image/svg+xml

De buurtschap Stegeren tijdens de Tweede Wereldoorlog

Verhaal

De buurtschap Stegeren tijdens de Tweede Wereldoorlog

Plaatje bij verhaal: beerze_1945.jpg

Het CCO (Cultuurhistorisch Centrum Ommen) interviewt inwoners van Ommen, die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Dit is het verhaal van Jennie Baarslag (1938).

10 mei 1940

Een van de eerste dingen die ik mij herinner was, dat ik op schoot zat van een Duitse soldaat bij ons op de keuken. Deze soldaat behoorde tot een grote groep Duitse soldaten, die vanaf Diffelen over de Watersteeg (’t Oale Veld) richting Stegeren waren gekomen. Je kunt je voorstellen dat dit een hele gebeurtenis was. Er kwam anders nooit iemand en toen waren er ineens tientallen met evenveel paarden. Ze leenden bij ons een grote kookpot, die mijn moeder eerst goed moest schoonmaken. Daarna maakten de Duitsers er een grote hoeveelheid eten in, waarvan wij ook mee mochten eten. Het spreekt vanzelf dat we daar geen gebruik van hebben gemaakt. De Duitse soldaat die mij op schoot nam, vertelde dat hij ook een dochter van mijn leeftijd had. Ik weet nog dat ik die metalen knopen op zijn uniform zo interessant vond. Gelukkig zou hij snel weer thuis zijn, zei hij. Of dat ook is uitgekomen?

Onderduiker

In de periode dat de Nederlandse studenten een loyaliteitsverklaring moesten tekenen, kwam mijn achterneef Hendrik (Henk) Baarslag uit Heino daardoor in de problemen. Hij was student aan de Hogeschool in Wageningen. Toen hij weigerde om in Duitsland te gaan werken en werd hij in Vught opgesloten. Bij zijn ouders in Heino waren Duitse officieren ingekwartierd. Een hogere Duitse officier vroeg toen aan mijn oom waarom hij de laatste tijd zo zorgelijk keek. Hij vertelde toen dat hij zich zorgen om Henk maakte. De officier maakte toen een opmerking dat hij maar even moest afwachten. Toeval of niet, de volgende dag werd Henk vrijgelaten en kwam weer thuis bij zijn ouders in Heino. Hij vertrouwde het echter helemaal niet en kwam bij ons in huis om onder te duiken. Hij nam ook zijn fototoestel mee en heeft zo lang hij bij ons was ontzettend veel foto’s gemaakt. Als hij ’s morgens wakker werd keek hij al naar buiten en zei dat het al of niet mooi weer was om foto’s te maken. In Zwolle had hij een adres voor het ontwikkelen en afdrukken en voor nieuwe films.

Redelijke veiligheid

Stegeren was een buurtschap waar alleen maar mensen kwamen die er iets te zoeken hadden. De weg was niet verhard en de brug over de stuw bij Junne was er nog niet. Er lagen alleen maar een paar planken, waar je over heen moest lopen. Ook was er een afspraak met Veurink op het gemeentehuis. Omdat razzia’s van tevoren werden meegedeeld aan de burgemeester, kwam dit ook bij Veurink terecht. Hij stuurde dan meteen zijn zoon naar ons toe om melk te halen. Die jongen wist alleen dat hij melk moest halen, maar mijn vader wist dan dat er weer een razzia op komst was.

Crash van bommenwerper

Op 13 november 1943 is er in Arriën een Amerikaanse bommenwerper neergekomen. Dat heeft erg veel indruk op ons gezin gemaakt. Grootmoeder was buiten en hoorde en zag het vliegtuig over ons huis komen. Het vliegtuig stond in brand en er vielen stukken af. Ze was helemaal overstuur, omdat er waarschijnlijk nog mensen in het vliegtuig zaten. Het vliegtuig vloog in de richting van Ommen. Op een gegeven ogenblik zagen we een parachute in de lucht hangen. Natuurlijk had onze onderduiker Henk zijn fototoestel in de hand en maakte er een foto van. Op die foto zie je het rookspoor van het vliegtuig en ook een parachute met iemand eraan. Die parachutist kwam vervolgens in de buurt van de Brinkweg neer. Dat was een weggetje dat toen parallel aan de Vecht liep. Die vlieger liep toen naar het huis van Veurink. Henk liep er ook naar toe en sprak met deze man. De man was aan zijn hoofd gewond en bloedde behoorlijk. Bij een kolk deed hij zijn handschoenen uit en maakte zijn gezicht schoon. Deze Amerikaan heeft ook zijn muts afgedaan die later door mijn vader mee naar ons huis is genomen. Mijn moeder was daar zo bang door, dat ze de muts meteen in de kachel heeft verbrand. Er zat een embleem op die muts, die er wel is afgehaald. We hebben de naam van die vlieger nooit gehoord. Voor zover ik weet is deze man uiteindelijk door mensen uit Stegeren in de richting van het ziekenhuis in Hardenberg verwezen. Ik denk omdat hij zo gewond was, dat hem geen onderduikadres is gegeven. Ik wist ook niet dat hij hierna krijgsgevangen is gemaakt.

Joodse familie

Bij Wolter Veldman in Junne (Rottenklooster) zat een Joods familie ondergedoken. Wolter had ze gezegd voor niets en niemand het huis te verlaten. Toen het vliegtuig ontploft was, zijn ze toch naar buiten gegaan om te kijken. Daarbij is de heer Godschalk door KK’ers doodgeschoten en zijn de andere leden van de familie opgepakt. Ook Wolter Veldman is toen opgepakt.

Luchtaanvallen

Op 24 februari 1945 werd de melkrijder Evert Kremer door een geallieerd vliegtuig op de Stegerdijk beschoten. Die dag waren mijn grootouders 40 jaar getrouwd en Evert had voor ons ook een paar kopjes bij zich. Deze kopjes waren meegegeven door de Munnike, die toen een winkel op de plek van Schudde had. In die tijd werd er rekening gehouden met luchtaanvallen. Zo was het paard zodanig vastgemaakt, dat het snel van de wagen losgemaakt kon worden. Toen Evert het vliegtuig zag, maakte hij bliksemsnel het paard los en renden ze het bos in. Er was na de aanval geen melkbus meer heel. Alleen de kopjes waren nog heel. Die hebben nog jarenlang bij ons aan de muur gehangen.

V2

Ongeveer een week daarvoor is er aan de Stegerdijk een V2 neergekomen. De krater is nog steeds goed zichtbaar. Het gaf een ontzettende klap. Ik weet nog dat veel ramen van de school in Hoogengraven er uitgeklapt waren. Ook lag er op de Stegerdijk een dikke laag zand.

Auteur:Sir Schokkenbroek
Trefwoorden:Arbeidsinzet, Loyaliteitsverklaring, Distributie, Kamp Erika, Gewapend verzet, Droppings, Pilotenhulp, USAAF, V-wapens, Onderduik, Schuilplaatsen, Hongerwinter
Personen:Jennie Baarslag, Henk Baarslag, Mevr. Weitkamp, Wolter Veldman, Marinus De Bruin, Hendrik Pasman, Dokter Sloots, Meester Leenhouts, Veurink
Periode:1940-1945
Locatie:Stegeren, NL, Boerderij, Stegeren, Stegerdijk 11

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.