image/svg+xml

meester Hiemstra

Biografie

meester Hiemstra

Biografie plaatje

Graag delen we de herinneringen aan het kamp de Vossenbosch

In de Vossenbosch 1964 – 1969.

Op 1 oktober 1964 (net afgestudeerd) werd ik, meester Hiemstra,  als opvolger van meester Manot onderwijzer in het woonoord “de Vossenbosch”, waar uitsluitend Zuid-Molukse gezinnen woonden. Er waren 4 leerkrachten: juf Memerda (kleuterklas), juf Kesselring (klas 1) ikzelf (klas 2) en meester van der Meulen (als hoofd van de school in klas 3). Na klas 3 gingen de leerlingen naar scholen in het dorp. Het zijn 5 bijzondere jaren geweest waarin veel gebeurd is. Het begon moeilijk. Allereerst de taal. Ik kende geen woord Maleis. Zo moesten we van elkaar leren, de kinderen Nederlands en ik hun taal. Rekenen-lezen-spreken-schrijven, alles met behulp van boekjes, schriften en schoolbord.

Om 9 uur begonnen de lessen, maar niet alle leerlingen waren op tijd. Sommigen lagen nog in bed. Veel vaders en moeders waren al vroeg naar hun werk. Ik begreep wel hoe dat kwam. De barak waarin ze woonden was klein: een keukentje, een toilet, een woonkamer en 2 slaapkamers. Er waren grote gezinnen, waarbij de kinderen vrijwel gelijk 's avonds niet al te vroeg naar bed gingen. Ik liet de kinderen die te laat waren ophalen door andere kinderen. Pas daarna kon de echte les beginnen. Achter in elke klas stond een oliekachel. Vooral 's winters moest die branden. Wanneer het heel koud was deed ik de kachels om 7 uur aan, zodat het wat aangenaam was. De kinderen kwamen met een paar truien en een ijsmuts op naar school. In de loop van de morgen gingen er steeds meer kledingstukken uit omdat het te warm werd.

Als het mooi en lekker weer was(vooral in de zomer) werd  er in de pauzes buiten op het plein gespeeld. Vooral de jongens waren lenig en konden vaak goed voetballen-in bomen klimmen en met katapulten op vogels schieten. Ook ging ik regelmatig op ouderbezoek om te zien hoe het bij hun thuis ging en om over hun kind te praten. Op één van die bezoeken heb ik voor het eerst in mijn leven sambal met rijst gegeten. Ik dacht dat ik in brand stond. Heel veel water gedronken. Ik heb altijd prima contacten met de bewoners gehad.

Toen we op 10 juni 1966 trouwden hebben we een bus geregeld. Veel leerlingen en ouders zijn toen bij het Gemeentehuis geweest(met de Molukse vlag) en hebben ons in de kerk toegezongen. In de zaal van “de Zwaan” zijn ze getrakteerd. We hebben nog foto's in ons trouwalbum. Ieder jaar werd er Kerstfeest gevierd met kerstboom en versieringen. Sinterklaas en Zwarte Piet kwamen ook in de klassen rond 5 december. Maar er gebeurden nog meer bijzondere dingen die de kinderen niet zo leuk vonden. Twee keer per jaar kwam de wijkzuster met een grote spuitbus in de lokalen om de houten vloer en de schoolbanken te ontsmetten. En als de schooltandarts met zijn assistente met de bus kwam, was het uitkijken voor mij, want sommige kinderen wilden uit angst er vandoor.

Het laatste jaar was ik alleen op school, De dames Memerda en Kesselring waren al eerder vertrokken en meester van der Meulen werd ernstig en ongeneeslijk ziek. De groepen 1-2 en 3 zaten bij elkaar in één propvol lokaal. Het lesgeven aan drie groepen was niet eenvoudig. Ik wist dat er in Wierden-West nieuwe huizen aan de Jan Jansweg voor de Zuid-Molukkers gebouwd werden en de verhuizing zou in de zomer van 1969 plaatsvinden. Tegelijkertijd werd daar dichtbij de nieuwe Sjaloomschool  gebouwd zodat de kinderen daar straks naar school konden.

Ik eindig dit verhaal met een Sinterklaaslied dat de kinderen mij geleerd hebben om niet te vergeten

Na 50 jaar ken ik het nog uit mijn hoofd.

Zie ginds komt die kapal uit Spanje hij al.

Sint Nicolaas betoel hij wil stap aan de wal.

Adoe is ter koeda, sado is ter niet.

Hij djalang sendiri alleen met zijn Piet.

Ola Piet so swart die, wij roepen adoe.

Jang manis krijgt manis, Jang nakal de roe.

Maar ik ben zo lief zeg, vraag maar aan mijn ma.

Noot, noot dari peper, geef maar aan saja.

De groeten van meester Hiemstra.

Trefwoorden:woonoord Vossenbosch, herinneringen
Thema's:Vossenbosch

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.